Voor de allereerste keer Noorwegen

, Michael
4-1-2018, 20:19 uur

Een roadtrip door Noorwegen staat al een lange tijd bij ons op het lijstje. We hebben diverse rondreizen gedaan, maar dat was altijd met een lekker zonnetje. Een roadtrip door de sneeuw is dus compleet nieuw voor ons. Over een maandje verwachten wij ons eerste kindje en we zouden graag over 2 jaar deze reis gaan maken.

Ons idee is om met een camper te gaan reizen, alhoewel een tocht met een cruise ook erg gaaf lijkt. Onze grootste prioriteit is het zoeken naar het noorderlicht (moeten we wat geluk bij hebben) en het liefst een bezoek brengen aan de Noordkaap. We willen ergens tussen november en maart de reis gaan maken. Nu lijkt het me geen goed idee om met een camper zo ver te gaan rijden dat we uiteindelijk in een dik pak sneeuw terecht komen.

Ik heb al erg veel informatie bij elkaar verzameld en aan de hand van de mogelijkheden willen wij een keuze maken welke plekken wij aan gaan doen.

Vragen:
Zou het mogelijk zijn om met een camper tot halverwege Noorwegen te gaan om vervolgens de reis naar het hoge noorden met de boot voort te zetten?

Een camper huren in Noorwegen is best prijzig, is het voordeliger om een camper in Nederland te huren? Ik ben er nog noet achter wat de prijzen voor voettochten en tolwegen zouden zijn.

Is het überhaupt mogelijk om met een camper tot de Noordkaap te rijden in die tijd van het jaar?

Ik zie de reacties graag tegemoet. Alvast bedankt!

Michael

Nb mijn vriendin houdt niet van vliegen dus vandaar dat we dat graag willen omzeilen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Michael

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, erik
6-1-2018, 0:12 uur

Hoi Michael,

In Noorwegen onder winterse omstandigheden autorijden kan ik een gezin met een klein kind in de camper absoluut niet aanraden.

Je kunt eens nadenken over deze optie:
https://www.hurtigruten.com/destinations/norway/arctic-wonde rs/?tab=things to see and do

of: goo.gl/sBWrea

een relaxte cruise, met een kans op het noorderlicht.

Je kunt vanuit Hirtshals (kop van Denemarken) naar Bergen varen met de ferry van Fjordline. En in Bergen de Hurtigruten op.
En je hoeft dan geen camper te huren. Een paar hotelletjes onderweg ?

groet erik

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Marten
6-1-2018, 1:05 uur

Ergens tussen november en maart betekent voor mij een periode van ca. 3 maanden. Die drie maandag heb je niet veel aan reizen in Noorwegen en zeker niet in het Noorden, tenzij je het leuk vind in kompleet donker te reizen en je ziet dus niets van de omgeving. Met een boot is ook niks aan omdat je op zo'n schip ook al na een dag uitgekeken bent op de binnenkant en je niets van de omgeving ziet, uitgezonderd die paar havens waar wat lantarenpalen staan. misschien dat je het gezellig vind aan boord van zo'n schip maar om dan naar het donkere Noorden te gaan. Maar ja als je verliefd bent op sneeuw, ijs en donker moet je het zeker doen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marten

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Duijf
6-1-2018, 12:09 uur

Marten heeft gelijk, je doet er beter aan in de winter vanwege de duisternis niet teveel boven Trondheim te komen, maar... wat wel zo is, Noorwegen toont zich 's winters op z'n mooist.

We zitten zelf op dit moment op zo'n veertig km van de Noorse grens. Vijftig cm sneeuw, min acht graden, met zon maakt het landschap onwaarschijnlijk mooi. Vooral 's nachts onstaat er, met de bijna volle grote bijna witte maan erbij, zo een mystieke sfeer. En als je van skieen houdt, maak je borst maar nat, mogelijkheden zat.

Nadeel is dat de wegen niet altijd goed berijdbaar zijn. We zijn bijvoorbeeld zelf een keer in een zware sneeuwbui met de auto van Oslo naar Fagerness gereden, en daar hebben we bijna een dag over gedaan. Geen zicht, snelheid niet boven de dertig km/uur. Nauwelijks verkeer, een erg eenzaam verhaal. Voor onszelf geen groot probleem maar ik kan mij goed voorstellen dat mensen dit niet opzoeken.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Duijf

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Michael
7-1-2018, 12:34 uur

Bedankt allemaal voor deze eerste reacties. Wat stom van me om niet na te denken over de stand van de zon in dat jaargetijde. Ook ons lijkt het niks om in bijna constant donkere omstandigheden te gaan reizen.

Er is aangegeven om in de winter niet te veel richting het noorden te gaan en eigenlijk niet verder dan Trondheim. Ons grootste doel is het zoeken naar het noorderlicht, maar bij Trondheim zit je nog lang niet binnen de poolcirkel. Hoe groot is de kans om het ter hoofte van trondheim ook te kunnen zien?

En voor wat betreft de Hurtigruten, als ik het goed begreep is of was dit een postboot? Kan je hier alleen van A naar B varen en retour als zijnde één reis of kan je hier bijvoorbeeld ook losse kaarten kopen en ergens uitstappen om een paar dagen later weer te kunnen opstappen?

Wederom weer bedankt.

Michael

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Michael

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Duijf
8-1-2018, 11:27 uur

Je kunt de reikwijdte van het Noorderlicht op deze site bekijken: http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe/20180108. Kiezen voor Noord-Europa en je ziet het verloop van de uitstraling van het Noorderlicht. Die is bijna elke dag anders, beperkt zich niet tot het gebied binnen de poolcirkel.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Duijf

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, erik
7-1-2018, 13:37 uur

Hoi Michael,

De meeste mensen die naar het noorderlicht willen vliegen naar bvTromso, en huren daar een auto. Vliegen wil je liever niet, ernaartoe rijden is geen goede optie in deze periode. Vandaar de Hurtigruten. Het is wel mogelijk een deel van het traject te nemen, vraag maar inlichtingen.

Om het noorderlicht te zien heb je donkere en vooral heldere nachten nodig. Er zijn sites die noorderlicht vrij nauwkeurig kunnen voorspellen, ook van een Nederlander op de Lofoten.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, erik
7-1-2018, 13:50 uur

Ik viel even weg😊


In ieder geval goed om je in je kansen op het zien van het noorderlicht te verdiepen. Het zou jammer zijn als je voor niets die kant opgaat.

groet erik

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Michael
7-1-2018, 15:28 uur

Voor wat betreft het noorderlicht ben ik al goed op de hoogte. Ik heb dit al jaren bovenaan mijn lijst staan en gezien mijn hobby als fotograaf heb ik mij hier al ver in verdiept.

Over het land Noorwegen en de mogelijkheden heb ik minder kennis. Vandaar ook mijn vraag vanaf welke hoogte in Noorwegen is er vaak het noorderlicht te zien? In de poolcirkel ben je hier wel van gegarandeerd bij de juiste omstandigheden, maar hoe groot is de kans dat dit ook al ter hoogte van Trondheim het geval is? Uiteraard ligt dit aan de kracht van de zon, maar misschien dat er hier mensen zijn die dit ervaren hebben?

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Michael

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Anne
7-1-2018, 17:17 uur

Al s je vooral voor het Noorderlicht gaat hoef je echt niet pas in november.
Afgelopen jaar waren we in seotember op de Lofoten. Op 7 september hadden we daar het Noorderlicht. En een week lang bijna elke avond.Het is ,ook in de winter, een kwestie van veel geluk hebben!

reageer op dit bericht in het forum

Re: Voor de allereerste keer Noorwegen

, Maria C.
12-1-2018, 22:05 uur

Als vuistregel kan je nemen dat als je 5 nachten boven de poolcirkel bent (op het vasteland in noorwegen) je een héél goede kans hebt om het noorderlicht te zien. Hoe zuidelijker je gaat hoe minder groot de kans is. Niet alleen speelt de zonneactiviteit een rol, maar ook een (deels) onbewolkte hemel, en eventueel nog licht uit de omgeving en/of volle maan. Dus zit je 1 week in Tromso, of op de Lofoten dan zie je het noorderlicht wel, ben je een maandje in Trondheim... dan is het maar afwachten.

Om het noorderlicht te kunnen zien moet je ook veel buiten zijn, in de kou, op de late avond/nacht. Ik weet niet of jullie al over de practische invulling daarvan hebben nagedacht met een kleintje (er vanuitgaande dat die mee op reis gaat)...

De makkelijkste oplossing is misschien een solo trip, met vliegtuig, en dan met een fotografie cursus mee. Want het noorderlicht leg je ook niet zo makkelijk vast.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Maria C.
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug