Nationale parken

, Vanwettere john
31-12-2017, 10:39 uur

Dit jaar door ziekte reis moeten cancelen maar in 2018 gaan we in juli en augustus opnieuw. Reizen ditmaal via ferry grena naar varberg , omdat via Oslo naar het national park rondane te reizen. Het fjordengebied deden we in 2016 dus, nu willen we ook jutunheimen ,hardangervidda en jostedalbreen aandoen.
We reizen met de camper. Iemand leuke tips die we zeker moeten doen, leuke overnachtingsplaatsen buiten de reguliere camperplaats. In 2016 gebruikten we trotter als reisgids maar dit boek heeft me toch wat ontgoocheld ivm de nationale parken.
Ben ik beter af met ANWB of michelingids.
Alvast bedankt en aan iedereen een fijn 2018.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Vanwettere john

Re: Nationale parken

, Marten
1-1-2018, 12:11 uur

Het beste ben je af door je eigen neus achterna te gaan naar wat jij leuk en mooi vindt i.p.v. naar de must do's te gaan die ooit de één of andere schrijver wel interessant vond en waar je meestal daarom ook wel in de rij kunt aansluiten.
Dat zou zonde zijn van een land als Noorwegen want daarmee doe je, als je tenminste zelf ook iets vindt, jezelf een hoop te kort.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Marten

Re: Nationale parken

, Duijf
1-1-2018, 13:27 uur

Inderdaad Marten, ik gebruik de must do's om te weten welke plaatsen ik het beste kan vermijden.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Duijf

Re: Nationale parken

, JoopL
1-1-2018, 18:58 uur

Ja, wat Marten schrijft klopt! Verlaat vooral vaak de grote(re) wegen, rijdt de kleinst bergweggetjes die je maar kunt vinden en je komt een zee aan prachtige plekjes tegen waar je heerlijk alleen kunt zijn! Ook in fjorden met namen die je in geen enkele reisgids tegenkomt vindt je bijzonder mooie plekken waar je beduidend minder toeristen tegenkomt, heerlijk!

reageer op dit bericht in het forum

Re: Nationale parken

, erik
2-1-2018, 2:00 uur

De beste wensen voor iedereen op dit forum!

Hoi John,
Via dit forum zijn vele aanknopingspunten te vinden voor reistips in de gebieden die jij aangeeft.
Via het zoekvenster zoektermen ingeven als : 'Peer Gyntgebied'',Jotunheimen','Hardangervidda' en 'Rondane' geeft heel veel topics die hier min of meer mee te maken hebben.

Ik wil je bijzondere aandacht vestigen op de tolweg 'Jotunheimvegen' die het Peer Gyntgebied met de Jotunheimen verbindt. Deze gravelweg loopt ruwweg tussen Vinstra en Bygdin (Rv51).
http://www.jotunheimvegen.no/ , let op: alleen tol te betalen via creditcard.

Wat betreft de Jostedalsbreen moet je even in de gaten hebben waar je deze het beste kunt benaderen. De Jostedalsbreen strekt zich over een grote oppervlakte uit. De uitlopers, of gletschertongen, die tussen de bergtoppen naar beneden 'stromen' zijn dus allemaal 'Jostedalsbreen' maar hebben eigen namen.
De bekendste zijn de Nigardsbreen en de Briksdalsbreen. Deze twee zijn ook erg toeristisch. Maar als je de drukste tijd van de dag vermijdt (zeg maar tussen 10 en 17 uur) dan kun je er met volle teugen genieten, vooropgesteld dat je niet afhankelijk bent van het bootje bij de Nigardsbreen of de karretjes bij de Briksdalsbreen. Deze zijn tot ongeveer 17uur in bedrijf. Kom je later dan betekent dit in de praktijk dat je een uurtje heen en een uurtje terug wandelt, over niet al te moeilijk terrein.
Vooral de Nigardsbreen (30 km ten noorden van Gaupne) is erg indrukwekkend, Het mooiste uitzicht over de loop van de ijsrivier tussen de bergen heb je vanaf het bezoekerscentrum, je kunt ook dichtbij de gletschertong komen. Wel de veilige afstand respecteren!

Bij de Briksdalsbreen (25 km ten zuiden van Olden) is vooral de wandeling naar de gletschertong langs de imposante waterval onvergetelijk. En als je dit in de vroege ochtend of avond doet zijn de meeste toeristen verdwenen. De gletschertong zelf trekt zich in rap tempo tussen de bergkam terug, en is nog wel te zien maar niet meer te bereiken. Maar de woeste natuur is overweldigend, en de verschillende informatieborden geven een goed beeld van de geschiedenis van de Briksdalsbreen.

Vlakbij de Briksdalsbreen zijn nog vele uitzichten op gletschertongen. Ikzelf ben al jaren vaste bezoeker van de Kjendalsbreen. Veel onbekender(en dus veel rustiger) dan de Briksdalsbreen, maar zowel de weg ernaartoe (Fv723) langs het Lovatnet met haar nare geschiedenis (er zijn hier verschillende stukken berg in het meer gevallen, met tragische gevolgen) alsook de directe omgeving van de Kjendalsbreen zijn imponerend.
De Briksdals-en Kjenndalsbreen zijn goed te bereiken met de camper. Dit in tegenstelling tot het hobbelpad naar de even indrukwekkende Bødalsbreen die ook erg mooi te bewandelen is. Deze is met een gewone personenauto wel (voorzichtig) te doen.
Voor de Briksdalsbreen moet je parkeergeld meenemen, voor de Kjenndals- en Bødalsbreen de creditcard voor de tol over de privatweg.

Veel plezier bij de voorbereidingen, ik hoop dat jullie reis dit jaar wel doorgaat...

groet erik

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug