Tips voor campings en route gevraagd

, Jeanet
18-9-2017, 23:07 uur

Volgende zomer zullen we met onze kids (dan 10 en 6) en vouwwagen (snel op te zetten) voor het eerst naar Noorwegen gaan.
Het idee is op 3 plekken ca 5 dagen te verblijven en vanaf daar uitstapjes te doen. De reis staat nog zeker niet vast en we willen van te voren ook niet te veel boeken behalve de bootreizen en de eerste overnachting.
Globaal; Boot van Hirthals naar Bergen (1 overnachting in de buurt in hytter)- plek 1 Naerofjord- plek 2 omgeving Eidfjord (uitstapje naar folgefonna)- plek 3 omgeving Geilo- Boot van Oslo naar Kiel. Zou dat afwisselend genoeg zijn, ook voor de kids?

Dingen die we graag willen doen: (korte) wandeltochtjes, (spannende)boottochten met watervallen, dieren zien, kampvuurtje maken etc evt fietsen en als het een beetje meezit zwemmen ;).

Ik twijfel nog heel erg om toch niet wat zuidelijker mee te pakken en misschien wat meer bos/ minder fjord.

Wat denken jullie. En alle tips voor plaatsen om te bezoeken en campings zijn meer dan welkom. Campings met wat meer (Nederlandse) kinderen zou leuk zijn. Wij krijgen natuur genoeg denk ik.
Alvast bedankt voor de hulp!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jeanet

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, Hans
19-9-2017, 9:11 uur

Hardangervidda Eidfjord naar het Natuursenter google maar even.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, erik
20-9-2017, 15:41 uur

Hoi Jeanet,

Als je naar de Folgefonna-gletscher wilt vanuit Bergen dan kun je het beste één of meerdere overnachtingen regelen in de buurt van Norheimsund, Niet ver daarvandaan gaat een veerboot over het Hardangerfjord naar Jondal. Het smalle, bochtige weggetje Fv105 leidt naar de gletscher.
Andere leuke bezienswaardigheden vanuit Norheimsund: de Steindalsfossen, een waterval waar je onderdoor kunt lopen. En vanuit Řystese (via Fitjedalsvegen) kun je eenvoudig waterval Řrredalsfossen bereiken. Om het rondje kompleet te maken kun je dan richting de brug over het fjord (Fv7) rijden, je komt dan langs het Skĺrsvatnet. In dat meer zwemmen grote goudvissen.

Bij Eidfjord kun je gerust een aantal dagen blijven. Bij Eidfjord zelf zou je naar de bergboerderij Kjeasen kunnen rijden. Je gaat dan via een avontuurlijk weggetje door een smalle donkere tunnel. Fantastisch uitzicht. Je komt dan ook langs Sima Kraftwerk, een waterkrachtcentrale die te bezichtigen is.
Vanuit Ulvik is het weggetje naar Osa een belevenis.
Bij Řvre Eidfjord ligt het door Hans genoemde Hardanger Natursenter, erg mooi. Daar vlakbij loopt een avontuurlijk doodlopend weggetje naar de Hardangervidda.Je vindt het door de Hjřlmovegen helemaal uit te rijden.
Bij terugkomst kun je heerlijk hollandse pannekoeken eten bij Gjestgiveri Eidfjord, vlakbij het Hardanger Natursenter.
Nog een stuk verderop ligt het Mabřdal, waar je naar de beroemde Vřringvossen kunt lopen.

In omgeving Naerřyfjord kun je het doodlopende weggetje volgen, langs het smalle Naerřyfjord. Ik heb ze daar ook zien kayakken. De smalle slingerweg met prachtige uitzichten Stalheimskleiva is ook een topper.
Mogelijk kun je als dagtrip vanuit die regio via Aurland de 'sneeuwweg' Fv 243 (Bjřrgavegen) nemen. Via een smalle slingerweg kom je langs uitzichtpunt 'Stegastein' . Als je de weg helemaal doorrijdt (prachtig!) kom je bij Laerdal uit.
Daar is een zalmobservatorium: http://www.norsk-villakssenter.no/ , leuk en leerzaam. Ook bekende oude huisjes in Laerdal.
Doordat je op de terugweg de lange tunnel terug kunt nemen is deze rondrit prima te doen.

In en om Geilo is voor zover ik weet vermoedelijk niet genoeg te doen om 5 nachten door te brengen. Er zijn mooie wandelingen te maken.
Misschien is Gol een beter idee. Daarvandaan kun je naar het mooie Hemsedal, of bv weg 51 naar Leira/Fagernes inslaan.
Het Flĺ Berenpark is ook een optie, en er ligt ook bij Gol nog een meteorietkrater waar ik nog steeds niet aan toe ben gekomen:
http://www.meteorittparken.no/#velkommen
Er is ook zwemgelegenheid in Gol in het Pers Hotel. Het Gordarike Familiepark zou ook leuk kunnen zijn. Houdt er wel rekening mee dat dit soort uitjes in Noorwegen behoorlijk in de papieren lopen, en kunnen tegenvallen als je efteling-achtige parken verwacht.... het is allemaal kleinschaliger natuurlijk.

Vanuit Gol is het een dikke 3 uur rijden naar Oslo.

Via het zoekvenster van dit forum kun je over genoemde plaatsen en bezienswaardigheden meer info vinden.

Veel plezier met de voorbereidingen,

groet erik

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, Jeanet
20-9-2017, 22:28 uur

Bedankt voor de snelle reacties! Er is zoveel te lezen dat het soms duizelt. Dit helpt enorm. Over eidfjord/ hardangervidda heb ik al veel gevonden, het natursenter staat zeker op het lijstje to do.
Goede tip om naar Gol te gaan. Dat Berenpark zullen ze super vinden. Weer eens wat anders dan Blijdorp.
Ik zal het forum ook nog wat verder afstruinen.
Bedankt Erik voor je uitgebreide tips, mooie plekjes en tochtjes. De foto's die ik erover kan vinden geven al heel veel voorpret!

Mocht iemand nog leuke campings weten......

Groeten Jeanet

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jeanet

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, mar
21-9-2017, 14:19 uur

geen idee of je m ergens in kunt 'plakken' maar onze kinderen vonden een gletsjerwandeling echt het meest leuke van de noorwegenvakantie.
Ik weet niet of je ook makkelijk op de Folgefonna een familyhike kunt doen.
Wij hebben m gedaan bij Nigardsbreen, uitvalsbasis dorpje Luster nabij Gaupne (daar is een leuk binnenzwembad ook).
Luster camping Dalsoren lag erg mooi aan het fjord, op camping mooi gras om te kamperen, tegenover camping sportterrein.
Route 55 tussen Skjolden en Lom was een van de mooiste routes die we hebben gereden in Noorwegen.

Bij Nearofjord in de buurt verbleven we op camping Tvinde, dat de Tvindefossen als persoonlijke waterval op de camping heeft. Camping ligt net in schaduwkant van de berg in de namiddag.. was toen soms beetje koud. Maar ok uitvalsbasis om Voss te bezoeken en om naar Gudvangen te gaan. We hebben door het Nearofjord gevaren van Gudvangen naar Flam. Bijzonder mooi maar eerlijk gezegd weinig enerverend 3 uur lang. Je kunt relaxen.. dat wel.. maar misschien zijn er leukere manieren om door het fjord te varen. Voor ons was het toen te koud om te kajakken bv.

Ipv richting Gol zou je ook nog richting Roldal kunnen gaan, vond ik ook erg mooie omgeving. Maar wellicht weinig handig om dan vanuit Oslo terug te varen.
Wij hebben de boot vanuit Langesund naar Hirthals genomen. Dat scheelt toch wel in de prijs terug vergeleken Oslo - Kiel.

Tussen Roldal en Langesund verbleven we toen nog op Neset Camping. een van de weinige camping waar erg veel NL kinderen waren (veel touroperators doen die camping aan) was keer leuk voor ze. Mooi aan het Byglandsfjord. Mineralenpark waar je zelf je mooie stenen mag hakken in de buurt.

Succes met uitpluizen!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar mar

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, erik
21-9-2017, 20:21 uur

Een gletschertocht is inderdaad onvergetelijk. Bij de Folgefonna zou dat wel kunnen, maar deze hike is toch erg lang en de leeftijdsgrens is 7 jaar.

http://www.folgefonni-breforarlag.no/en_GB/ourtours

Dan is de Blue Ice Family Walk op de Nigardsbreen ( 30 minuten rijden ten noorden van Gaupne) zoals Mar zegt een veel betere optie:

http://www.bfl.no/en/nigardsbreen-en/blue-ice-family-hike.

Mocht je dit willen doen dan zul je wel flink van je oorspronkelijke route moeten afwijken, en zal je ook meer dan 3 verschillende kampeerplaatsen nodig hebben. Maar waar een wil is, is een weg....

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, Jeanet
21-9-2017, 21:57 uur

Haha, de Nigardsbreen had ik net opgegeven vanwege de afstand. Maar het lijkt mij fantastisch om met de kids in de sneeuw te staan en te spelen. Een gletsjer is helemaal bijzonder. De jongste heeft zelfs nog nooit echt met sneeuw gespeeld (we zijn geen skiers en de laatste winters is er bij ons nauwelijks iets gevallen). Mijn man moet nog wel even wennen aan de combi sneeuw- zomervakantie :).

Een tocht van 5 uur bij de folgefonna is te hoog gegrepen inderdaad, maar ook die zou dan waarschijnlijk een 4e stop zijn om er inderdaad een paar dagen te blijven.

Een boottochtje door het fjord wordt met een Ribboat, iets meer spanning inderdaad.

Te veel moois, keuzes pff.... Gelukkig hebben we nog even, al begreep ik wel dat vroeg je overtochten moet boeken, maar eind van het jaar boeken moet toch nog wel op tijd zijn?


Bedankt weer!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Jeanet

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, erik
21-9-2017, 22:26 uur

Nou dan kun je met de Folgefonna wel uit de voeten,als je via zoekfunktie 'folgefonna' intoetst zie je een topic van Sietse. Die nam vuilniszakken mee als slee.... werkt prima. Hij is overigens ook vanuit Ulvik (boven Eidfjord) op een dagtocht naar de Nigardsbreen gereden, maar dat was een hele onderneming.

Neem iig een creditcard mee, op vele tolweggetjes in Noorwegen( ook naar Folgefonna) betaal je tol per creditcard.

Nog even over het boeken van de overtocht: kijk nog even naar het topic 'overtocht boeken via noorse site'. Het staat bij de oudere berichten.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar erik

Re: Tips voor campings en route gevraagd

, mar
22-9-2017, 17:40 uur

In de zomer dat wij er waren lag die route 55 van Lom naar Skjolden alleen maar met uizichten met enorme pakken sneeuw. Langs de weg was de sneeuw weggeschoven tot een hoogte van 4 meter? En op de vlaktes kon je ook veel spelen met sneeuw. Nu waren wij weer ergens gestopt waar mensen ons waarschuwden, zij wisten dat er op die plek eigenlijk water was.. dus als we door de sneeuw zouden zakken... Dat zie je idd echt niet als er zón pak ligt. In de zomer dat wij er waren was het gewoon koud, en had het in juni ook nog gesneeuwd.. dus er lag op heel erg veel plekken sneeuw. Handschoenen/muts zeker meenemen. Op de gletsjer droegen we ook thermo ondergoed. We hebben t niet koud gehad, maar veel mensen waren stuk slechter gekleed.

Wij verbleven idd overal korter dan 5 dagen op onze route.. WE hebben ook in onze route een stuk geschrapt omdat er te slecht weer was, en zijn uitgeweken naar daar waar toen wel de zon scheen. Ook dat kan. (wij hadden Geiranger in onze route, maar daar ging het toen 3 dagen regenen met 10 graden, niet erg goede reden om nog eens terug te gaan ;-))

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar mar
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:



Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug