Kamperen in Noorwegen in oktober tips?

, Lisa
3-9-2017, 12:46 uur

Hallo iedereen, ik ben van plan om met een groepje vrienden in begin tot midden oktober voor een week/midweek rond te reizen met de auto en een tent in Noorwegen. We willen langzamerhand meer noordwaarts gaan om eventueel het Noorderlicht te kunnen zien.

Echter heb ik nog nooit gekampeerd in Noorwegen, en ook niet in deze periode van het jaar. Ik maak me een beetje zorgen over de temperaturen, nattigheid en begaanbaarheid in deze periode.

Hebben jullie tips en wetenswaardigheden? (Ik weet bijvoorbeeld dat sommige campings niet meer open zijn in dit laagseizoen, dus dat moeten we uitzoeken en anders wildkamperen als we niks vinden). Welke routes zijn het beste te nemen? (Bijvoorbeeld meer langs de kust of meer inlands?) Waar op te letten/je op voor te bereiden? En wat tips om in een tent warmer te blijven (bijvoorbeeld je slaapmat etc. meer te isoleren tegen de kou die vanuit de grond erin trekt)

Kunnen jullie mij helpen?

Heel erg bedankt alvast en een fijne dag!

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Lisa

Re: Kamperen in Noorwegen in oktober tips?

, Maria C.
6-9-2017, 11:44 uur

Hoi Lisa,

Willen jullie uit Nederland vandaan vertrekken met je reis? Dan is een (mid)week namelijk wel kort om het noorderlicht te zien. Om in Oslo te raken ben je op zijn minst toch al wel 1 a 2 dagen kwijt (afhankelijk van je route en hoeveel uren je in de auto gaat zitten).

Afgezien daarvan: ik weet niet of er uberhaupt nog campings open zijn in Noorwegen in Oktober. De sneeuw komt er dan aan (zelfs in het zuidelijke Oslo is sneeuw in oktober geen uitzondering). Je kan misschien een blik werpen in een camping gids (bv van de anwb, of de noorse variant hierop: naf).

Qua kamperen: zorg dat je wol mee hebt. Wollen ondergoed, zowel broek als shirt, sokken, muts etc. Dit houd je warm zowel tijdens de nacht als eventueel overdag. Isolatie materiaal onder je matje is inderdaad ook slim. Kijk ook even naar je gasbrander. Niet alle branders werken bij een bepaalde temperatuur.

En vergeet de auto niet: winterbanden er onder (is verplicht vanaf oktober geloof ik in de noorderlijkere delen van noorwegen), en afhankelijk van waar je denkt heen te gaan misschien sneeuwkettingen meenemen.

De begaanbaarheid van de hoofdwegen zal wel meevallen. Er wordt, als er sneeuw valt, goed geschoven, en afhankelijk van waar je zit blijft de sneeuw nog niet altijd liggen. Qua nattigheid is het net als nederland: je kan het treffen en je hebt een paar prachtige (maar meestal wel frisse) herfstdagen, of het is een bak water wat er naar beneden valt.

Je zou ook kunnen overwegen of je misschien in hytter wilt overnachten. Dan moet je wel goed plannen, want deze staan over het algemeen op campings en die zijn dus niet/niet veel meer open. Maar dan zit je wel in een huisje (hut) en is het allicht warmer.

reageer op dit bericht in het forum

Re: Kamperen in Noorwegen in oktober tips?

, Ria
22-9-2017, 13:00 uur

Hei

Om campings te vinden heb ik een app gevonden voor smarttelefoon (NorCamp), ook in Nederlands, is eigenlijk een Duitse app.

MVH Ria

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Ria

Re: Kamperen in Noorwegen in oktober tips?

, Duijf
23-9-2017, 10:58 uur

Kansen op noorderlicht zijn de eerste helft van october voor Noorwegen/Zweden niet zo hoog. Zie http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe/20171009. Kamperen in deze periode gaat prima. Lekker stil overal. Hebben we goede ervaringen mee. Als het erg koud wordt of gaat sneeuwen kan je altijd nog een hytte nemen.

reageer op dit bericht in het forumstuur een privé-bericht naar Duijf

Re: Kamperen in Noorwegen in oktober tips?

, Anne
3-10-2017, 8:06 uur

We zijn net terug van de Lofoten.Op 7 september hadden we het eerste noorderlicht. En de weken erna ook nog bijna elke avond!Tot in midden Noorwegen konden we ervan genieten. Het is net treffen dat er een grote zonneuitbarsting is.Met goed materiaal kun je altijd in een tent kamperen.Inderdaad zijn er maar erg weinig campings geopend.
Veel plezier,de herfstkleuren waren nú al schitterend.

reageer op dit bericht in het forum
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


email address


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.

  


terug